Ahmed Awadalkarim

PhD defence by Ahmed Awadalkarim

Tuesday 22 April 2014 PhD student Ahmed Awadalkarim will defend his thesis "Petrophysics of shale"

Please see more info below, unfortunately only in Danish:

De ændringer i sedimentære bjergarters fysiske egenskaber, der sker med stigende begravelsesdybde, har konsekvenser for både kulbrinteefterforskning og tekniske anlæg. Bjergartens fysiske egenskaber styres af flere faktorer såsom mineralogisk sammensætning, aflejringstekstur og begravelsesdybde.

Hovedemnet for denne ph.d.-afhandling er palæogene sedimenters petrofysiske egenskaber. Der fokuseres på tre lithologier: 1) Eocæne pelagiske kalkbjergarter fra Atlanterhavet, 2) kiselrigt palæogent slam fra Norskehavet, samt 3) palæogent ler fra Det nordtyske Bassin og Atlanterhavet. Det undersøgte materiale kommer således til samtidig at repræsentere forskellig havdybde, temperatur, effektivt stress og poretryk.Til bestemmelsen af den effektive spænding for elastisk deformation er Biot's koefficient, β, en nøgleparameter. I praksis antages det typisk, at β er lig 1, men dette kan føre til fejl i vurderingen af det effektive stress, specielt hvis sedimenterne er cementererede og havdybden er høj. Sammenhængen mellem begravelsesdybde formuleret som lodret effektiv spænding og fysiske egenskaber blev etableret for Atlanterhavets palæogene lerbjergarter og eocæne kalkbjergarter, og betydning af valget af β demonstreret.

Ud fra data blev der etableret en ligning der udtrykker porøsitet som funktion af det effektive stress. Ligningen kan have relevans for bassinanlyse og til forudsigelse af porøsitet ud fra seismiske data. Det kiselrige slam i Mørebassinet i Norskehavet er et muligt mål for olieefterforskning, men det har væsensforskellig tekstur fra andre kulbrintereservoirbjergarter. Baseret på de grundlæggende principper for logrespons blev der udviklet metode til at analysere logs gennem disse lag med henblik på at bestemme porøsitet, β og seismisk respons under vandmættede forhold.

Ti intakte vandmættede kerneprøver af palæogent ler fra Femern Bælt blev udtaget til laboratorieanalyse med henblik på at undersøge materialets elasticitet. Under de drænede trykforsøg med enakset deformation blev tøjningen målt samtidig med hastigheden af elastiske bølger. Det blev sandsynliggjort, at deformationen af dette"plastiske ler'' kan beskrives som elastisk deformation af lerets faste ramme som ses at have β Iavere end 1.Disse resultater kan betyde at geoteknisk drænet elasticitetesmodul kan vurderes ud fra densitet og hastighed af elastiske bølger, hvilket kan have betydning i ingeniørmæssig praksis.

 

 

Time

Tue 22 Apr 14
15:00 - 18:00

Where

DTU - Technical University of Denmark, Kgs. Lyngby

Building 101, room 1, 1. floor

15:00-18:00